5-Checklist-Buat-Pasangan-Yang-Nak-Berkahwin-(3)

5 Checklist Buat Pasangan Yang Nak Berkahwin

5-Checklist-Buat-Pasangan-Yang-Nak-Berkahwin-(3)

5 Checklist Buat Pasangan Yang Nak Berkahwin | Hi guys.

As human being, semua manusia mesti rasa ingin berpasangan. Same goes to me. Until some level I feel bad about myself bila I have none to be introduced to my parents. My sister used to tease me, why no one would like to take you as their special one. To be honest, kadang2 rasa jugak tersentap dia. Masuk kalbu, sebab rasa diri nie macam takdak nilai langsung. Selalu scrol ig kawan, tengok depa post pasal kawen, Ya Allah teringin sangat. Kadang2 rasa terdetik, siapalah yang akan kahwen dengan aku.

5-Checklist-Buat-Pasangan-Yang-Nak-Berkahwin-(1)

Sampai satu level, benda pasal jodoh nie, is the only one yang bermain dalam kotak fikiran. Smpai rasa stress and down sangat sbb takdak sapa nak kawan dengan kita. Rasa lonely yang teramat sangat. Bila dok tergedik nak kawen, terdetik jugak, dah bersedia ka? Nak tinggal all routine yang dok tengah buat 25 tahun ini? Bangun lepas matahari terbit, solat still tunggang langgang, dengan anak buah sendiri pun tak reti nak handle lagi, skill masak pun hancuss, duit pun takde, perangai yang still macam budak2, xreti nak tolerate and the list goesss long.

Bila pikiaq balik, rasa nak ludah diri sendiri. Semua basic skills and knowledge sebelum kahwen still at zero, tapi ada hati nak kawen. Yes, umuq sekarang mmg ramai yang akan tanya, tapi pikir dlu diri nie sesuai ke nak kahwin.

5-Checklist-Buat-Pasangan-Yang-Nak-Berkahwin-(2)

So girls, sesiapa yang rasa dah teringin sangat nak kahwin, have a look on the checklist below :

1) SOLAT : 5 waktu cukup tak? Yang sunat2 tuh atleast sebulan sekali penah buat tak or paling cikai setahun sekali? Kalau hat nie pun tak betoi kot mana hg nak betoikan rumahtangga hang?

2) HUBUNGAN : dengan mak bapak, hubungan okay? adik kakak? Kalau dengan depa pun hg dok gaduh lagi tak reti nak tolerate, sadokallahulazim je la. Baiki hat nie dulu. Kalau dengan adik kakak bole la nak masam muka 2 3 hari, dengan laki hg? Dosaaaa!

3) DUIT : yeah some girls wedding sponsored by parents. Tapi kalau apa2 jadi, hg ada tak back up plan. Bukan nak doakan yang buruk2 tapi do you have financial support? Tak kan nak harapkan parents 24 jam? Atleast sebelum nak kawen, simpanlah 5k dalam bank. Yang mana kena tekad untuk kegunaan masa emergency di mana level time tuh hg dah tak boleh nak harapkan laki hg dah.

4) MASA : masa single hg bole la nak kluaq malam balik pagi. Lepas dah kawen, hg bole ka nak adjust back masa hg. So istigfar bebanyak dlu kalau benda nie hang still xleh nak adjust. Jangan gatai nak kawen sangat!

5) CALON : hah yang nie paling important. Dok gedik nak kawen, ada calon dah keee? Hah kalau xde, mohon sabar dan doa bebanyak. Bukan semua yang kita nak akan dapat on time. Kita kena usaha dan tawakal sama. Kalau dah ada, jangan pakai terus bawak p menikah, tapi make sure hg ada buat probation period.

Ala cam dalam company, hg masuk keja ada probation period sebelum jadi pekerja tetap kan? Hah camtuh laa. Kalau hg rasa he is the one, put him in probation period for atleast 3 months. Monitor dia sebaik2 dan faham baik buruk dia.

5-Checklist-Buat-Pasangan-Yang-Nak-Berkahwin-(4)

Hahh kalau atas nie dah lengkap baru lahh bole gedik2 nak kawenn! Kawen bukan benda mudah. Dari bukak mata smpailah tutup mata, muka orang tuh la nak dihadap. Be ready okay?

Selamat Pengantin Baruuuu!

Sumber – IIUM Confession

Apa Kata Mereka?

Cara Buat Income Tax

Lagi Topik Menarik

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

KONGSI

Langgan Kemaskini Terkini

Dapatkan kemaskini topik-topik terbaru setiap minggu terus ke e-mel anda dan peluang untuk menang pelbagai hadiah-hadiah menarik.


Atas